ZNAMENITOSTIRibniško jezero

Ribniško jezero


Ribniško jezero ni pravo jezero, temveč visoko šotno barje, za katero je značilno, da se napaja samo z deževnico. Leži na višini 1490 metrov, ob vznožju Jezerskega vrha, in je eno izmed najlepših šotnih barij na Pohorju. Okrašeno je z nizkim planinskim borom, samo jezero pa krasijo lokvanji. V idilično naravo njegove okolice vas bo popeljala urejena sprehajalna pot. Jezero je od Ribniške koče oddaljeno le slabe pol ure hoje in leži na poti, ki povezuje Črni vrh in Roglo. Ob poti do jezera je postavljen tudi spomenik žrtvam NOB.

Gozdna učna pot Kapelvald v Josipdolu

Kapelvald


Gozdna učna pot Kapelvald v Josipdolu je odprta že od leta 1993. Pot se začne pri čudovitem lipovem drevoredu, kjer je postavljena orientacijska tabla, ki prikazuje 10 stojišč. Nato se blago vzpne preko hriba, ki ga zaradi kapelice na vrhu imenujemo Kapelvald, mimo Lenarčičeve graščine in drevesnice do planje Štručevo. Od tu se pot nadaljuje po ravnem, nakar se začne spuščati proti cesti, kjer se mimo vasi Josipdol ponovno vrne do izhodiščne točke. Gozdna učna pot nas seznani z zgodovino kraja, prav tako pa poudarja pomen ohranjanja narave. Primerna je za obiskovalce vseh starosti, še posebej pa šolam za pouk v naravi. Ob zmerni hoji in s postanki na stojiščih 3200 metrov dolgo pot prehodimo v približno dveh urah. Poudarek ogleda je na urejeni muzejski zbirki, ki jo dopolnjuje muzej na prostem, podrobneje pa je predstavljeno tudi kamnoseštvo.

Muzej na prostem v Josipdolu

Muzej v Josipdolu


Muzej na prostem v Josipdolu so postavili domačini in dopolnjuje muzejsko zbirko. Tukaj si lahko ogledate steklarsko peč, vodno drčo - rižo in pruharsko kamnoseško uto, kjer vam bodo domačini - pruharji prikazali obdelavo kamna. Razstavljena sta tudi stroj za izdelavo granitnih kock in oglarska kopa.

Muzej kamnoseštva, steklarstva in gozdarstva Josipdol

Muzej kamoseštva


Muzej kamnoseštva, steklarstva in gozdarstva Josipdol v kulturnem domu v Josipdolu je urejena muzejska zbirka, ki jo sestavljajo povečini črepinje in ostanki steklovine nekdanje steklarne, ki je v letih od 1799 do 1909 obratovala v Josipdolu in na Langesvaldu. Podrobneje je predstavljeno tudi kamnoseštvo, ki je tukaj zaživelo po letu 1880. Ogledamo si lahko preprosto ročno orodje, ki so ga nekoč uporabljali pri obdelovanju pohorskega tonalita.
Prav tako so kronološko predstavljene stavke domačinov - pruharjev v tridesetih letih prejšnjega stoletja.
Steklo iz Josipdola je bilo v 19. stoletju znano po vsej Evropi. Po letu 1880, ko je začelo steklarstvo zamirati, so tu odprli prve kamnolome, ki so prav tako značilnost Josipdola. V petih kamnolomih si je pred vojno in po njej služilo kruh tudi do 300 delavcev. Danes obratuje le še 5. kamnolom, ki zaposluje 8 delavcev.

Etnološka zbirka Grubelnik

Zbirka Grubelnik


Se nahaja nedaleč od centra vasi Ribnica na Pohorju. Zbirka obsega približno 3500 zanimivih eksponatov, starih tudi do 400 let. Orodja oziroma pripomočke, ki so jih nekoč uporabljali pri kmečkih opravilih, v gospodinjstvu in pri drugih dejavnostih, je lastnik - Alojz Grubelnik zbral v okolici Ribnice na Pohorju.

Sgermova smreka

Sgermova smreka


Stoji na Sgermovi domačiji v občini Ribnica na Pohorju in je eden od najpomembnejših primerkov naravne dediščine pri nas. Sgermova smreka je veličastna navadna smreka, ki je s 63 metri višine najvišje drevo v Sloveniji in v vsej srednji Evropi.

Muzej gozdarstva Lepšnik

Muzej Lepšnik


Predelava lesa je imela in še ima velik pomen, saj je Pohorje bogato obdarjeno z gozdom. Še posebej v preteklosti si je v gozdu veliko ljudi služilo svoj vsakdanji kruh. V leseni brunarici tik ob cesti, ki vodi z Rogle proti koči Pesnik, lahko vidimo različne gozdarske pripomočke, ki so jih naši predniki - holcarji uporabljali pri delu v gozdu.

Stara čevljarska delavnica in zbirka Puchovih motorjev

Zbirka Puchovih motorjev


Se nahajata v centru vasi Ribnica na Pohorju. Obiščete lahko staro čevljarsko delavnico iz leta 1938 in zbirko Puchovih še voznih motorjev.

Doprstni kip škofa Maksimilijana Držečnika

Škof Držečnik


Slovenskega duhovnika, škofa in teologa, so v spomin na 100. obletnico rojstva postavili v centru vasi Ribnica na Pohorju, v neposredni bližini farne cerkve Sv. Jerneja.